Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tripolis si na turisty ještě počká

V 7. století před Kristem bylo Féničany založeno dnes hlavní, nejvýznamnější a největší libyjské město – Tripolis. Tato významná africká metropole, v níž žije přes milion obyvatel, je politickým, ekonomickým i kulturním centrem země. Ukrývá velký přístav, spoustu zajímavých míst i nádherných památek. Její návštěva je však bohužel dosti nebezpečná.

Tripolis leží na severozápadě Libye, přímo na pobřeží Středozemního moře. Historie Tripolisu sahá do 7. století př. n. l., kdy byl založen pod názvem Oea. Od 1. století před Kristem až do 7. století po Kristu bylo město součástí Římské a později i Byzantské říše. V období římské nadvlády bylo město Oea začleněno do provincie Afrika a zdejší území bylo nazváno Regio Tripolitana, tedy region tří měst - Sabratha, Leptis Magna a Oea. Jak vznikl dnešní název Tripolis, je tak více než jasné.

Tripolis

Následně byl Tripolis dobyt Araby, později v roce 1555 Turky a tak připadl k Osmanské říši. Téměř celou druhou polovinu šestnáctého století se o město Turci přetahovali s křesťanskými zeměmi, především se Španělskem. V 19. století Turci ještě více upevňovali svou nadvládu a zdokonalovali své vojsko. V roce 1911 Tripolis dobyla italská vojska a město se stalo centrem italské kolonizace v severní Africe. Během italské vlády Tripolis vzkvétal, došlo k výstavbě mnoha významných budov a přistěhovalo se sem množství Italů.  Než se rozpoutala druhá světová válka, tvořili Italové asi 40% obyvatelstva Tripolisu.  Roku 1943 přešlo město pod správu Británie a zůstalo v ní až do roku 1951, kdy bylo vyhlášeno samostatné Libyjské království. V roce 1951 pak Tripolis nahradil Benghází a byl povýšen na hlavní město Libye, kterým je dodnes. 

Bezpečnostní situace v Libyi je dnes velmi nestabilní, proto se návštěva země ani hlavního města nedoporučuje. Dochází k únosům cizinců radikálními islamistickými ozbrojenci a vláda nemá bezpečnostní situaci v zemi pod kontrolou. Mezi obyvatelstvem se nachází obrovské množství zbraní, dochází k náhodným i plánovaným přestřelkám mezi znepřátelenými skupinami. V zemi bují také vysoká kriminalita. Do Tripolisu se proto doporučuje cestovat pouze v nezbytně nutných případech a vhodné nejsou ani návštěvy ostatních částí Libye. Vysoce nebezpečné je pak zejména vycházení po setmění. 

Dnešní Tripolis je možné rozdělit na dvě části – starou a novou. Stará část je nazývána Medina, je obehnána hradbami a má charakter typického arabského města. Tato část města je protkána úzkými uličkami, v nichž jsou schovány krámky řemeslníků, zejména tkalců, měditepců, zlatníků a výrobců koženého zboží. V místních uličkách není problém nezabloudit, mnoho z nich je totiž slepých. Během procházek je možné narazit i na oblíbené súky, které jsou plné nejrůznějšího zboží, nebo se vynořit na krásně zdobených nádvořích. 

Tripolis

Medina ukrývá spoustu památek, které jsou odrazem její dávné minulosti. Ze starověkých památek se toho však mnoho dochovat nepodařilo, většina antických budov byla rozebrána a materiál z nich použit na stavbu nových budov. To, co se podařilo dochovat je dnes bohužel v dost špatném stavu a tak zájemci o dávnou historii mohou obdivovat jen ruiny. Dodnes je ale možné v Tripolisu navštívit staré karavanseráje, kde po dlouhých cestách unavení obchodníci ukládali své velbloudy k odpočinku a sami se ubytovávali okolo rozlehlých nádvoří.

Nejcennější a jednou z mála dochovaných antických staveb je vítězný oblouk Marka Aurelia. Jinak je Medina spíše připomínkou doby, kdy Tripolisu vládli Turci. Městu dominuje velký Červený hrad (Al Saraya al-Hamra), který kdysi obývaly panovnické rodiny, a v jeho útrobách se nacházel obrovský harém. V současnosti je v jeho areálu knihovna a archeologické muzeum Jamahiriya s předměty dokumentujícími historii Libye. Údajně jde o muzeum s jednou z nejlepších domorodých kulturních sbírek v celém Středomoří. Hrad dostal svůj název někdy v 16. století poté, co byl přetřen na červeno. 

Nejzajímavějšími a také nejčetnějšími stavbami v Tripolisu jsou jistě mešity. Nejvýznamnější mešitou je mešita Ahmad Pasha Karamanli, v jejímž středu je 25 kopulí zakrývajících svatyni. V mešitě je uložena hrobka paši Ahmada, nad níž se zvedá osmihranný minaret. Nejstarší mešitou Tripolisu je En-Naqah a mešitou s nejvyšším minaretem je Gurgi z 19. století, která je navíc zdobená mramorem, keramickými kachlemi a kamenořezbami. Za pozornost stojí také Velká mešita (Al-Jami) vyzdobená zajímavými nápisy. V několika mešitách jsou uložena velmi ceněná umělecká díla.

Tripolis

Tripolis se může pochlubit také krásnými a dosti rozlehlými zahradami, které byly vybudovány v 18. století. Pokud byste se vydali k pobřeží, narazíte na hradby, které doplňují tři mohutné brány - Bab Zanata na západě, Bab Hawara na jihovýchodě a Bab al-Bahr na severu. 

Moderní Tripolis byl vystavěn v italském stylu a je tak tvořen honosnými domy se zdobnými průčelími, které lemují pobřeží. Nechybí ani široké třídy s obchody a alejemi eukalyptů. Četné boje, které ve městě probíhaly, však způsobily, že původní krása staveb na dobro zmizela. Součástí moderního Tripolisu je finanční čtvrť, katedrála a nechybí ani rozlehlý hlavní súk. Další zajímavou stavbou je palác posledního libyjského krále Idise, který je známý spíše pod názvem Národní palác. Ještě donedávna byl neodmyslitelnou součástí Tripolisu také památník ve tvaru pěsti, který měl připomínat americký nálet v roce 1986. Tento městský symbol však byl po skončení libyjského povstání přesunut do Misuráty. 

- jap -

Článek byl zobrazen 7 568 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko